Informasjonsside kolesterol

Plantesteroler senker kolesterolet – helt naturlig

Omfattende forskning har vist at tilstrekkelig tilskudd av plantesteroler (1,5-3,0 gram pr. dag) kan senke kolesterolnivået i blodet. Frem til i dag er det foretatt nesten 200 vitenskapelige studier på plantesteroler.

VirkemåtePlantesteroler

Virkemåten er enkel. Plantesteroler og kolesterol har en lignende biologisk struktur og konkurrerer om opptaket fra tarmen. Med plantesteroler blir mindre kolesterol tatt opp i blodet, og mer utskilt fra kroppen.

I kosten

Plantesteroler finnes naturlig i matvarer som vegetabilske oljer, nøtter, brød og kornprodukter. Et gjennomsnittelig inntak på 200 – 300 mg om dagen er vanlig. Det er ikke nok til å ha noen betydelig innvirkning på kolesterolnivået. Men det er dokumentert at ved å innta plantesteroler i en dose fem ganger høyere enn det som finnes i et gjennomsnittlig europeisk kosthold reduseres blodets kolesterolnivå.

Flere og flere produsenter tilsetter ekstra plantesteroler i mat som for eksempel margaring for å kunne hevde at produktet er hjertevennlig. Man bør imidlertid være klar over at plantesteroler tilsatt mat er som oftest bearbeidet og i for små mengder, til å ha den ønskede effekt. Zerochol er et godkjent kosttilskudd med plantesteroler mot høyt kolesterol.

For høyt kolesterol

Man skal vite at kolesterol er et viktig fettstoff for kroppen, og helt essensielt i en rekke vitale kroppsfunksjoner. Derfor skal kolesterol kun begrenses om nivået i blodet er for høyt. De lærde strides imidlertid om hva som er for høye nivåer, men helsemyndighetene har kommet med sine anbefalinger. Et sunt kolesteroltall er i følge Norske helsemyndigheter  5 mmol/liter. LDL-kolesterolet skal helst ikke utgjøre mer enn 3 mmol/liter, mens resten skal være det gode HDL-kolesterolet. Kolesterolnivået kan måles ved en enkel blodprøve hos lege eller på apoteket.

Tilhører du en risikogruppe: Les mer om risikofaktorer under  «kolesterol» i hovedmenyen. Merk at et sunt kosthold og tilstrekkelig mosjon også er viktige faktorer for å opprettholde et sunt kolesterolnivå.

Reklame